Tilbake Lengsel i mitt bryst

………LENGSEL I MITT BRYST
En historie om utvandring til Amerika

Tittelen er hentet fra sangteksten i «Farvel du moder Norge», der lengselen tilbake til gamlelandet kommer tydelig fram. Men lengselen ut er også like sterk, lengselen etter et bedre liv og kanskje etter slektninger som allerede har reist i forvegen.  I alt 800.000 mennesker utvandret til Amerika i perioden 1830 – 1930, og mange av dem var fra Hedemarken. Mange menneskeskjebner ble endret, noen til det bedre, ande til det værre. Noen kom tilbake med nye opplevelser og erfaringer i bagasjen, andre kom aldri igjen. Mange av oss har fremdeles et forhold til denne tiden, for hvem har ikke en eller annen slektning som reiste «over there»? Med dagens flyktningkrise er det verd å skue bakover i historien, til våre egne vandringer og egne lengsler.

Vi møter Johanne på 18 år, som tidlig i forrige århundre forlater det lille småbruket på Hedemarken og ender opp i Sør-Dakota i Amerika. Historien er flettet sammen av materiale funnet i historielagsårbøker og amerikabrev, og kjente og kjære emigrasjonsviser.
Historien er utarbeidet av Kirsti Hougen, som også forteller. 
Toril Nybrott               sang
Fred Dalbakk             gitar og banjo.

Dette er en forestilling som skaper gjenkjennelse og lyst til å synge med på gamle og kjære viser, og vekker glede så vel som vemod. Forestillingen egner seg godt for barn fra 10 år og oppover, og er også tatt veldig godt imot av et voksent publikum. Av tilbakemeldinger kan vi nevne: «En troverdig, fin og balansert fremstilling, med flotte sanger og akkompagnement, formidlet av dyktige utøvere. En forestilling som absolutt kan anbefales.»
Varighet: 40 minutter